B jako bytové družstvo

B jako bytové družstvo

?Připravila jsem si pro Vás pár zajímavých realitních pojmů od A do Z. Párkrát do měsíce tak můžete vidět dle jednotlivých písmen různé realitní pojmy.
 
Dnes máme písmeno B.
 
Vybrala jsem si pro Vás slovo : B Y T O V É D R U Ž S T V O
 
?Bytové družstvo je právní forma spoluvlastnictví bytů, která umožňuje lidem sdružit se do společnosti, která vlastní a spravuje bytový dům a jednotlivé byty v něm. Členové bytového družstva mají právo užívat jeden nebo více bytů v domě, který družstvo vlastní, a výhradní právo hlasovat o záležitostech týkajících se domu.
 
?Fungování bytového družstva je řízeno stanovami družstva a zákonem o bytovém družstvu. Každý člen družstva platí vstupní poplatek a měsíční poplatky za správu domu a jeho služby. Tyto platby jsou použity na údržbu a opravy domu, platby energií, zajištění údržby společných prostor a další potřeby spojené s provozem bytového domu.
 
?Bytová družstva se zakládají nejčastěji za účelem vlastnictví a správy bytových domů, ale výjimkou nejsou ani družstva zaměřená na jiný druh nemovitosti, například garáže. V České republice existují i bytová družstva, která byla založena před rokem 1990 a fungují dodnes, ale nově vznikající družstva mají již odlišné zákonné podmínky.
 
?Existuje také forma vlastnictví, která se nazývá družstevní vlastnictví. Tento model vlastnictví je možné použít u nově stavěných bytů a umožňuje kombinovat výhody vlastnictví a nájmu. Družstevní vlastnictví je založeno na tom, že družstvo vlastní bytovou jednotku a člen družstva má právo ji užívat na základě nájemní smlouvy s právy a povinnostmi. Člen platí družstvu nájem a současně se podílí na správě a rozhodování o domě. Tento model může být výhodný zejména pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků na koupi vlastního bytu a nebo z nějakého důvodu vybírají jiné možnosti mimo banku.
 
?Financování je spláceno formou anuitních splátek v rozmezí 5 až 35 let a klienti si mohou zvolit mimořádné splátky nebo splacení celé anuity najednou. Převod do osobního vlastnictví nebo na třetí osobu je možný prakticky kdykoliv za splnění podmínek k převodu a nebo k výročnímu dni. Družstevní bydlení se využívá zejména pro svou jednoduchost a úsporu času na straně nepovinného předkládání dokumentace a případné absenci potřeby dokládání daňových přiznání pro podnikatele.
 
Chytře bydlím Chytře bydlím, družstevní bydlení je společnost patřící do holdingu NEXT REALITY NEXT REALITY a nabízí družstevní bydlení jako alternativu ke klasickému hypotéčnímu financování.
Pokud byste tak uvažovali o jiném financování, je to jedna z možností, kterou Vám mohu doporučit v této době.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru novinek na realitním trhu

Jednou do měsíce tipy a novinky v realitách e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů