Chystáte si pronajmout byt a nevíte jak na to? Dnes pro vás máme pro vás pár tipů, které by vám neměly uniknout.

Chystáte si pronajmout byt a nevíte jak na to? Dnes pro vás máme pro vás pár tipů, které by vám neměly uniknout.

Chystáte si pronajmout byt a nevíte jak na to? Dnes pro vás máme pro vás pár tipů, které by vám neměly uniknout.

Prvním krokem by pro každého zájemce měla být správná definice pojmu pronájem a podnájem bytu. Často se na prohlídkách setkáváme s tím, že zájemci spojují tyto výrazy a mají za to, že se jedná o totéž. Opak je pravdou – o pronájem se jedná v situaci, kdy vám byt pronajme přímý majitel bytu, oproti tomu podnájem vám může zajistit nájemce, který již má uzavřenou nájemní smlouvu s přímým vlastníkem bytu.

Velmi důležitým bodem je především správná identifikace skutečného majitele. Pokud si vybíráte pronájem bytu skrze realitní kancelář, je její povinností zkontrolovat byt dle výpisu z katastru nemovitostí a prověřit skutečného majitele formou platného dokladu totožnosti.

Na samotné prohlídce bytu se nebojte získat co nejvíce informací. Naše realitní kancelář se s tím mnohdy setkává – zájemci jsou na prohlídkách často roztěkaní, nesoustředění a plní emocí. Mezi ty nejdůležitější informace jednoznačně patří stav bytu a jeho příslušenství, výše nájemného a plateb za domovní poplatky či energie, výše vratné kauce a způsob jejího vrácení, doba samotného pronájmu, forma nájemní smlouvy – doba určitá/neurčitá, podmínky pro ukončení nájemní smlouvy a v neposlední řadě sousedské vztahy.  

Největší pozornost byste měli věnovat podmínkám v nájemní, či podnájemní smlouvě. Nájemní smlouva by měla především obsahovat specifikaci smluvních stran, předmět a účel pronájmu, výši nájemného a veškerých vedlejších poplatků jako jsou zálohy, či paušální platba za energie a domovní poplatky, způsob úhrady nájemného, výše vratné kauce (jistiny) a podmínky pro její vrácení nájemci, smluvenou dobu, na kterou se smlouva uzavírá a práva a povinnosti smluvních stran.

V ideálním případě by měl být přílohou takovéto smlouvy předávací protokol, který obě smluvní strany chrání před možnými budoucími spory při zpětném předání bytu majiteli. Nejdůležitějšími informacemi, které by v takovém protokolu neměly chybět, jsou bezesporu stavy jednotlivých měřidel pro správné vyúčtování energií, počet předaných klíčů a čipů, závady či poškození bytu a jeho příslušenství, fotografie aktuálního stavu bytu v den jeho předání nájemci a případný seznam vybavení, které majitel nájemci do pronájmu poskytne.
 

Všemi těmito kroky by vás měl provést zkušený realitní makléř a ušetřit vám tak starosti, čas i peníze.

 
 
Alena Petržílková 

www.alenapetrzilkova.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru novinek na realitním trhu

Jednou do měsíce tipy a novinky v realitách e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů